Onderzoek: Vliegprestaties Duiven

Welke persoonlijkheidseigenschappen van de duif zijn bepalend voor de vliegprestaties?

Uw medewerking wordt gevraagd voor een onderzoek naar gedragskenmerken bij postduiven en hoe deze gedragskenmerken samenhangen met de vliegprestaties.

Het doel van dit onderzoek is om eerder behaalde vliegprestaties van de postduiven te koppelen aan persoonlijkheidskenmerken. We willen uitzoeken welke karaktereigenschappen typerend zijn voor een “top duif” en hoe u, als duivenmelker, hier eventueel op kan selecteren.

De persoonlijkheidskenmerken worden in kaart gebracht met behulp van gedragstesten. Deelnemers wordt gevraagd om een aantal duiven beschikbaar te stellen voor een drietal korte gedragstesten die bij u thuis kunnen worden uitgevoerd. De uitslagen worden uitgezet tegen de geregistreerde vliegprestaties.

 

De gedragstesten

1. Open field / Novel object test
Dit is een test waarbij de duif in een vreemde (novel) omgeving wordt gezet en een vreemd object te zien krijgt. Gedurende 10 minuten wordt onder meer het onderzoekend (exploratie) gedrag gemeten.

2. Tonic immobility
Bij deze test wordt de duif voorzichtig op de rug gelegd. De tijdsduur waarin de duif vrijwillig in deze houding blijft liggen wordt gemeten.

3. Cognitie test
Het probleemoplossend vermogen van de duif wordt getest. Duiven lossen puzzels op voor een voerbeloning.
Belangrijk om te weten - De testen zijn niet schadelijk voor de gezondheid van uw postduiven.

Deelnemers wordt gevraagd om de vliegprestaties van de duiven. Hiervoor is het noodzakelijk dat u over deze gegevens beschikt en deze beschikbaar wilt stellen. Er wordt vertrouwelijk omgegaan met de informatie die u ons verstrekt. Data analyses vinden plaats op anoniem gemaakte gegevens en rapportages vermelden geen individuele uitkomsten.

De startdatum van de onderzoeken is eind april. Voor meer informatie kunt u bellen met +31643014458 of mailen emma.vandenhout@wur.nl

Nieuwsgierig? Aarzel niet om te bellen of te mailen.

Via een internet vragenlijst kunt u zich aanmelden voor het onderzoek: http://dws.surveyproject.org/survey.aspx/Duiven (klik hier.)
Vervolgens neem ik contact met u op.

De aanmeldingsenquête is te vinden via www.dierenwetenschap.com (tab Onderzoek, Duiven), en op dezelfde website worden de eindresultaten van het onderzoek zoals het thesis verslag beschikbaar gesteld.

Hopelijk mogen we met u samenwerken om een tipje van de sluier op te lichten van wat een duif een “top duif” maakt.